Asil Nadir’in 15 milyon TL talebi ve hükümetin verilsin ısrarı.

125
reklam alani

Asil Nadir’in “15 milyon TL” talebi ve hükümetin “verilsin” ısrarı Kalkınma Bankası’nda ciddi tartışmalara neden oldu. Teknik ekip krediye onay vermezken, bankanın siyasi kanadı verilmesi için bastırıyor

 TEKNİK EKİP RAHATSIZ: Kalkınma Bankası’nda görev yapan teknik ekip, “geri dönüş” noktasında problem yaşanacağı gerekçesi ile Asil Nadir’in 15 milyon TL’lik kredisinin onaylanmasına karşı çıkıyor. Hükümetin karşı tavrı ise Kalkınma Bankası’nda krize neden oldu

SUS PAYI MI?: Ülkede ciddi şekilde tartışılan usulsüz arazi tartışmaları, sahillerdeki yağma eleştirileri, Lefkoşa’nın göbeğinde Eroğlu ailesine arazi verilmesi ve Ercan Devlet Havaalanı tartışması gibi konular Kıbrıs Gazetesi tarafından görmezden gelindi. Bu sessizliğin altında yatan nedenin ise 15 milyon TL olduğu kaydediliyor

İşinsanı Asil Nadir’in Kalkınma Bankası’ndan talep ettiği 15 milyon TL, banka içerisinde ciddi sorunlar yaşanmasına neden oldu.

Kalkınma Bankası’nda kısa süre önce meydana gelen “Yönetim Kurulu Başkanı” değişikliği nedeniyle geçtiğimiz hafta ertelenen “kredi onay talebi” bu haftaya sarktı.

Kalkınma Bankası’nda görev yapan Türkiye kanadı, “geri dönüş” noktasında problem yaşanacağı gerekçesi ile kredinin onaylanmasına karşı çıkıyor.

KKTC hükümet kanadı adına yönetimde görev yapan isimlerin “kredi verilsin” ısrarı ise, Kalkınma Bankası içerisinde ciddi bir krizin yaşanmasına neden oldu. Nadir’in kredi talebi ve hükümete uyguladığı baskı nedeniyle,  Kalkınma Bankası’ndaki UBP ve DP’li üyeler de ne yapacağını şaşırdı.

Sus payı mı?

Bir süredir ülkede infial yaratan usulsüz arazi tartışmaları, sahillerdeki yağma eleştirileri, Lefkoşa’nın göbeğinde Eroğlu ailesine arazi verilmesi ve Ercan Devlet Havaalanı sözleşmesinin dört yıl uzatılması gibi haberler, Kıbrıs Gazetesi tarafından büyük oranda görmezden gelindi.

Havadis’in güvenilir kaynaklardan derlediği bilgilere göre, sessizliğin altında yatan neden, Nadir’in Kalkınma Bankası’ndan beklediği 15 milyon TL…

Kalkınma Bankası’na, Geçitkale Havaalanı’nda 37 Milyon TL’lik yatırım yapacağına dair bir proje sunan Asil Nadir’in bu parayı nasıl, hangi kazançla ödeyeceğine dair ciddi endişeler var.

Nasıl ödeyecek?

Geçmişte de Kalkınma Bankası’ndan ciddi oranda borç alan Asil Nadir, bu borcu bankaya ödememiş, dönemin UBP hükümetinin marifeti ile, borç Turizm Tanıtma Fonu’na ödetilmişti.

Nadir’in, Kalkınma Bankası’ndan talep ettiği 15 Milyon TL’yi nasıl geri ödeyeceği yönünde banka yönetimini ikna edememesi, “siyasi baskıları” da geçersiz kılıyor.

Hükümet istiyor

Hükümetin UBP kanadı, bu paranın Nadir’e verilmesinden yana. Ancak Nadir, paranın tek kalemde kendisine ödenmesini ve “hak ediş” kuralının uygulanmamasını istiyor.

Buna karşın, Kalkınma Bankası çalışma prensipleri “hak ediş” kuralını Bakanlar Kurulu kararına bağlıyor.

“Yolcu izni olmadı, 15 milyon TL olsun”

Hükümet, Nadir’in bir süredir “Geçitkale Havaalanı’na yolcu indirme izni” baskısı ile karşı karşıya. Nadir, yaklaşık 1 ay öncesine kadar, Kıbrıs Gazetesi aracılığı ile başta Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Kemal Dürüst olmak üzere, hükümete yönelik ciddi yayınlar yapmaktaydı.

Yayınlar, Başsavcılık’tan gelen, “Ercan ihale şartnamesi varken, sözleşme devam ettiği sürece, başka bir havaalanına yolcu indirme izni verilemez” yazısı ile durdu.

Bu kez devreye “15 milyon TL talebi” geldi. Alelacele havaalanının “kargı uçuşlara açılması” projesini içeren dosyayı Kalkınma Bankası’na   sunan Asil Nadir, bir an önce bu paranın ödenmesi için yönetim kurulu kararı alınmasını beklemeye başladı…

15 milyon TL nereye yetecek?

Nadir’in Geçitkale Havaalanı için öngördüğü yatırım miktarı 100 milyon Euro civarında. Havaalanı’nın kargo uçuşlara açılabilmesi için gereken kaynak göz önünde bulundurulduğu zaman, 15 milyon TL çerez parası gibi kalıyor.

Kalkınma Bankası’ndaki uzmanların endişeleri de bu noktada başlıyor. Nadir’in alacağı 15 milyon TL ile, üretime ya da havaalanının kargo uçuşlara açılması mümkün değil.

Gündeme, “Üretime dönmeyecek bir kaynağın geri ödemesi nasıl yapılacak?” sorusu geliyor. Bu noktada ikna olamayan Kalkınma Bankası uzmanları kredinin onaylanmamasını salık verirken, yönetimde yer alan UBP ve DP kanadı ise onay için baskı uygulamaya devam ediyor.

 

HAVADİS GAZETESİ

Paylaş