Alman turist sayısı 90 bin civarına ulaşabilir

79
reklam alani

KITOB Başkanı Fethi Özboğaç, ülkeyi dışa taşıyıp tanıtacak olanın turizm olduğunu belirterek, “İlaç turizmdedir. Tüm bunlar yapılırken elde olan sermayenin tüketilmemesi gerekir, iyi bir çevreye ihtiyacımız vardır” dedi.

Özboğaç, bu yılın 90 bin civarında Alman turistin geldiği yıl olarak tarihe geçebileceğine dikkat çekerek, bunun, yaklaşık 5 yıldır uygulanmakta olan teşvik sistemi ve Türkiye’de yaşanan siyasi durumdan kaynaklandığını kaydetti.

Özboğaç, “Ülkeler ne kadar iyi turizm yapabilirse, dünyadaki saygınlığı bir o kadar artar” diyerek, ülkemiz için turizmin çok önemli bir argüman olduğunu söyledi.

Özboğaç, Kıbrıs’ta bir anlaşmanın herkesin arzusu olduğunu ancak anlaşma hiç olmayacakmış gibi kendi mücadelemize devam etmemiz gerektiğini, KKTC’de turizmden başka yapılacak bir şeyin olmadığını kaydetti.

Deniz ABİDİN Yeni Bakış

Kıbrıs Türk Otelciler Birliği (KITOB) Başkanı Fethi Özboğaç, ülkedeki turizmi üç parçaya böldüğüne işaret ederek, pazarlara göre farklı tepkilerin olduğunu belirtti. Özboğaç, birinci pazarın Türkiye pazarı olduğunu ifade ederek, Türkiye’den 800 bin civarında kişinin turizm amacıyla ülkeye geldiğini söyledi. Özboğaç, ülkede 103 adet otel olduğunu belirterek, bunun 18 tanesinin 5 yıldızlı, 4 tanesinin 4 yıldızlı, geriye kalanın ise 3 ve 2 yıldızlı olduğunu kaydetti. Özboğaç, 4 ve 5 yıldızlı tesislerin yatak kapasitesinin 155 civarında olduğunu belirterek, bu tesislerin çalıştığı pazarın yakın Pazar olduğunu söyledi. Özboğaç, yakın pazarın ulaşımın daha kolay olduğu Türkiye pazarı olduğunu belirterek, bu şekilde olan pazarlarda dolulukların biraz daha yüksek çıktığını kaydetti. Özboğaç, Türkiye’den ülkeye gelen 30 uçağın olduğunu ifade ederek, yakın pazarın ulaşım sıkıntısı yaşamadığını söyledi. Özboğaç, son zamanlarda bazı uçak firmalarının uçuşlarının durmasıyla yakın pazardaki ulaşım fiyatlarının yükselmesine neden olduğunu kaydetti. Özboğaç, bu durumun önemli bir sorun teşkil etse de yakın pazarda artışın söz konusu olduğunu belirtti.

“Alman turist sayısı 90 bin civarına ulaşabilir”

Özboğaç, Türkiye’nin siyasi yapısı ve durumundan kaynaklı ülkeye turist akışının arttığını söyleyerek, yakın pazara biraz daha iyi ulaşım sağlanması halinde daha iyi duruma taşınabileceğini kaydetti. Özboğaç, 3 yıldızlı tesislerin müşterilerinin son zamanlardaki büyük operasyonlardan yararlandıklarını ifade ederek, bunun turist sayısında 2016 yılında önemli bir artış sağladığını söyledi. Özboğaç, 2017 yılının da yapılan organizasyonlarla en çok turistin geleceği yıl olacağını belirterek, özellikle Alman turist sayısının 90 bin civarına yaklaşma olasılığı olduğunu kaydetti.

“Türkiye’nin durumu ülkeye turist akımı kazandırdı”

Özboğaç, bu yılın en çok Alman turistin geldiği yıl olarak tarihe geçebileceğine dikkat çekerek, bunun, yaklaşık 5 yıldır uygulanmakta olan teşvik sistemi ve Türkiye’de yaşanan siyasi durumdan kaynaklı olduğunu söyledi. Türkiye’ye gidecek olan Alman turistin yaşanan sorunlardan dolayı gitmekte ürkmesinden kaynaklı var olan müşteri potansiyelinin ülkemize akmasıyla başladığını belirten Özboğaç, çevredeki diğer destinasyonların durumlarının ülkemizdeki turizmin artışı veya düşüşü için ne kadar önemli olduğunu dile getirdi. Özboğaç, Türkiye’de sıkıntılı bir durumun yaşanmasını kimsenin arzu etmemekle birlikte Kıbrıs’a bir turist akımı kazandırdığını söyledi.

“Alışveriş turizmini artırmalıyız”

Özboğaç, şöyle devam etti, “3,4 ve 5 yıldızlı oteller büyük operasyonlardan faydalandı. Müşteri potansiyellerinde ciddi bir artış var. Üçüncü grupta ise daha fazla kaliteli turizm yapan küçük tesislerimiz var. Butik hizmet veren tesisler, İngiliz pazarının düşüşü ülkedeki ucuz sürkilasyondan gelen ciddi bir potansiyel varken biraz gerileme yaşandı. Kaliteli müşteri çok ucuz destinasyonları tercih etmez. Dolayısıyla destinasyonumuzun biraz ucuzlamasından dolayı bu tarz pazarlarda biraz sıkıntı yaşıyoruz. Yakın Pazar müşterisinin ulaşımın kolaylığından dolayı iyi oluşu, diğer alışveriş turizminden gelen grubun ciddi bir artışı var. Burada yapılması gereken, yükselen pazarların yükselmesinin devam etmesi için önlemler alınmalıdır. Türkiye’deki ulaşımı daha kolay, daha ucuz sağlamalıyız. Alışveriş turizmini artırarak devam etmeliyiz. Geriye kalan zayıf olduğumuz yönümüzü de bir an önce İngiltere pazarına kriz masası oluşturulması gerekir. Geçen yıl İngiliz pazarında 50 bin turist gelirken, Güney’de bu rakam 1,2 milyondu”

“10 yıllık tanıtım planı yapılmalıdır”

KITOB Başkanı Fethi Özboğaç, ülkede sürdürülebilir bir turizm politikası oluşturmanın şart olduğunu ifade ederek, 10 yıllık tanıtım planının yapılması gerektiğini kaydetti.

Özboğaç, Kuzey Kıbrıs’ı bir marka haline getirmek için savaş vermemiz gerektiğini söyleyerek, “Kıbrıs’ın zaten kendisi bir markadır. Bunu Rum tarafı yarattı ve bugün kullanıyorlar. Biz ise bu durumdan yararlanamıyoruz. Rumların yaptığı anti propagandalar da burada etkilidir. Bu konuda sıkıntılar yaşıyoruz” diye konuştu. Özboğaç, çevrenin korunarak sürdürülebilir bir turizm politikası yaratılması gerektiğini belirterek, gelecek yıllarda turizmin çok daha bilinçli yapılması gerektiğine vurgu yaptı. Özboğaç, toplumun turizme katılması gerektiğine dikkat çekerek, “turizm sadece otelle ya da acente ile olmaz” dedi.

“İlaç turizmdedir”

Özboğaç, “Ülkeler ne kadar iyi turizm yapabilirse, dünyadaki saygınlığı bir o kadar artar” diyerek, ülkemiz için de turizmin çok önemli bir argüman olduğunu söyledi. Özboğaç, Kıbrıs’ta bir anlaşmanın herkesin arzusu olduğunu belirterek, anlaşma hiç olmayacakmış gibi  kendi mücadelemize devam etmemiz gerektiğini dile getirdi. “KKTC’de turizmden başka yapılacak bir şey yoktur” diyen Özboğaç, ülkeyi dışa taşıyıp tanıtacak olanın turizm olduğunu kaydetti. Özboğaç, ekonomiyi tamamen taşıyacak olanın turizm olduğunu ifade ederek, “ilaç turizmdedir” dedi. Özboğaç, tüm bunlar yapılırken elde olan sermayenin tüketilmemesi gerektiğini belirterek, iyi bir çevreye ihtiyacın olduğunu söyledi.

“Malzemeler turistik ürün haline getirilmeli”

Özboğaç, “Bir ülkeye insanlar sadece doğası için gitmez. O ülkenin kültürü için de giderler. O nedenle turistik ürünlerimizi ciddi bir şekilde belirlememiz gerekir. Bir kumar turizmi bu ülkede kendi ürününü iyi pazarladığı için bugün çalışıyor. Kumar farklı bir turizm şeklidir. Alternatif turizm şekillerini yaymak gerekir. Fuarlara gidildiği zaman satılacak ürünümüz hazır değilse onu satamayız. Ne kadar çok ürününüz varsa o kadar çok kitleye ulaşabilirsiniz. Ülkede çok malzeme var ve bu malzemelerin turistik ürün haline getirilmesi gerekir.

Paylaş