ABD, terör örgütüne destek için 550 milyon dolar bütçe ayırdı

76
reklam alani

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), 2019 yılı için hazırlanan bütçe tasarısında DEAŞ ile mücadele kapsamında, SDG ismini kullanan PYD/PKK’ya eğit-donat için 300 milyon, “DEAŞ karşıtı misyona ilişkin sınır güvenlik ihtiyaçları” için de 250 milyon dolar olmak üzere toplam 550 milyon dolar ayırdı.

Pentagon, 2019 mali yılı savunma bütçesi tasarısını açıkladı.

PYD/PKK’ya 550 milyon dolar

AA muhabirinin Pentagon’dan edindiği genel bütçe tasarı belgesinde ABD, 2018 mali yılında toplam 1,8 milyar dolar ayırdığı “DEAŞ karşıtı operasyonlar kapsamında Irak ve Suriye’de eğit-donat programına” 2019 mali yılı için 1.4 milyar talep etti.

Pentagon, 2018 mali yılı bütçesinde SDG ismini kullanan terör örgütü PYD/PKK’nın da aralarında bulunduğu ABD’nin Suriye’deki ortaklarına 500 milyon dolar ayırmışken, bu rakam 2019 mali yılı için 550 milyon dolara çıkarıldı. Irak’ta peşmerge ve Irak ordusunun eğitimi ve teçhizat yardımı için ise 850 milyon dolar ayrıldı.

PKK ordusuna fon ayrılıyor

ABD öncülüğündeki koalisyonun önce 30 bin kişiden oluşacak sınır güvenlik gücü olarak açıkladığı, ancak daha sonra “iç güvenlik ve istikrar gücü” olarak nitelendirdiği SDG kamuflajı altındaki PYD/PKK ordusu için de fon ayrılmış olması dikkat çekti.

Belgede Suriye için 300 milyon doların yanı sıra “DEAŞ karşıtı misyona ilişkin sınır güvenlik ihtiyaçları” için de 250 milyon dolar ayrıldığı ifade edildi.

Toplam bütçede 80 milyar dolar artış

2018 mali yılı için Pentagon tarafından hazırlanan ilk tasarıda toplam bütçe 606 milyar dolar talep edilmişkenken, 2019 mali yılı için talep edilen rakam 80 milyar dolar artırılarak 686 milyar dolara çıkarıldı.

Kongre’nin Ulusal Savunma Yetkilendirme Yasası başlığı ile nihai tashihatlar yaptığı 2018 mali yılı savunma bütçesinin toplamda 692 milyar dolara çıkarıldığı göz önüne alındığında 2019 savunma bütçesinin 800 milyar dolara yaklaşacağı ifade ediliyor.

Savaş fonunda Avrupa atağı

Pentagon, savunma bütçesi kapsamında savaş fonu olarak da bilinen Muhtemel Denizaşırı Operasyonlar Fonu için 2019 mali yılı talebini 23,2 milyar dolar artırarak 65,8 milyardan 89 milyar dolara çıkardı.

Burada Irak ve Suriye’de DEAŞ karşıtı operasyonlar için talep edilen bütçe 1,8 milyar dolardan 1,4 milyar dolara çekilirken, savaş fonunda en büyük artışın “kuvvet koruma” “ekipman reset ve hazırlık” ve “Avrupa Caydırıcılık İnisiyatifi” kalemlerinde olduğu gözlendi.

Özellikle de Rusya’nın Doğu Avrupa’daki tehdidine karşı 2015’ten itibaren bütçede yer verilen Avrupa Caydırıcılık İnisiyatifi için 2018 mali yılı için 4,8 milyar dolar ayrılmışken, 2019 mali yılı için bu rakam 1,7 milyar dolar artırılarak 6,5 milyar dolara çıkarıldı.

Afganistan Güvenlik Güçleri Fonu için 2018 mali yılı için talep edilen 4,9 milyar dolarlık bütçe ise 5,2 milyar dolara çıkarıldı.

ABD dışında üsler için 17,4 milyar dolar

2019 mali yılı savunma bütçe talep tasarısında dikkat çeken diğer bir kalem de ülke dışındaki üs ihtiyaçları için ilk kez 17,4 bütçe ayrılması oldu.

Söz konusu kalemle ilgili bölümde bu miktarın hava ve donanma unsurlarının operasyonlarının yanı sıra ABD üslerindeki bakım ve lojistik ihtiyaçlarının karşılanması için kullanılacağı ifade edilirken, bu miktarın bir kısmının ise “başka gizli bir belgede Savunma Bakanlığına ilişkin olmayan ek kaynakları da içerdiği” ifadesi dikkati çekti.

 

Türkiye Başbakan Yardımcısı Hakan ÇavuşoğluPentagon’un 2019 bütçesindeSDG adını kullanan terör örgütü PYD/PKK’ya eğit-donat için 300, örgüte kurdurulan sınır güvenlik gücü için de 250 milyon dolar ayırmasına ilişkin, “ABD’nin bu tutumunu devam ettirmesi, bizim açımızdan zaten tanıdığımız, bildiğimiz ama iki ülke arasındaki ilişkileri neredeyse koparacak seviyeye getirecek bir yaklaşım.” dedi.

Çavuşoğlu, TRT Haber’de yayınlanan “Basın Kartı” programında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu, soruları yanıtladı.

Zeytin Dalı Harekatı‘na ilişkin değerlendirmeleri sorulan Çavuşoğlu, hareket sırasında şehit olan askerlere Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa diledi.

Harekatın, Türkiye’nin istikbaline yönelik bir beka mücadelesi olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, bir oldu bitti ile değil, yıllardan bu yana devam eden ikazların ardından harekatın başlatıldığını söyledi.

Müttefiklere PYD ve YPG’nin PKK ile aynı örgüt olduğunun her platformda söylendiğini anlatan Çavuşoğlu, “Binlerce tır dolusu silahın bunların kolu olan PYD’ye teslim edilmesi ve ’30 bin kişilik sınır ordusu kurma’ söylemi bardağı taşıran son damla oldu. Bıçak kemiğe dayandı. Sonuç itibarıyla bu harekat başlamış oldu. Harekat, tamamen sınır güvenliğini tahkim etmek, bölgeyi teröristler ve terör örgütlerinden temizlemek, Afrin dahil, orada soykırıma maruz kalan, asayiş adı altında toplanan, zorla askere alınan sivillerin hayatını kurtarmak hem de Türkiye içinde bulunan Suriyeli mültecilerin tekrardan bölgelerine dönmeleri için gerçekleştiriliyor.” diye konuştu.

Çavuşoğlu, harekatın meşru müdafaa kapsamında yapıldığını, Türkiye’ye muhalif olan birçok siyasetçi, ülke ve aktörün de bunu bu kapsamda desteklediğini belirtti.

Bölgenin yıllardan bu yana adeta teröristler ve onlara teslim edilen silahlarla yığınak haline geldiğine işaret eden Çavuşoğlu, “Harekat ilk andan itibaren planlandığı şekilde devam ediyor, son derece başarılı bir konseptte yürütülüyor. Mehmetçiğimizi, kahramanlarımızı Allah muhafaza etsin. Türkiye için büyük bir mücadele örneği sergiliyorlar. Bugün de Muhammediye köyü ile Amar dağını kurtardılar. Şu ana kadar 51 bölge teröristlerden kurtarıldı. İnşallah sonuca ulaşacak.” ifadelerini kullandı.

Paylaş